Dekhengst Þekkur frá Hólum

Op de Blekenbrink staat ter dekking de hengst Þekkur frá Hólum

pekkur-fra-holum-1999   Naam Þekkur frá Hólum
  FEIF id IS1996158302
  Hoogste keuring: 7,91
  Stokmaat: 1,41m
  BLUB-index: 115
  1999: 3 jaar
  MEM2012: 16 jaar

In 1997 selecteerden wij op IJsland (Hólar) deze veelbelovende jonge hengst van uitzonderlijk goede afstamming en met de zo gewenste lange lijnen in zijn exterieur. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een indrukwekkend sportpaard met 5 zeer goed ontwikkelde en gescheiden gangen. Gaan liggen in telgang is zijn specialiteit. Hij is zowel temperamentvol als coöperatief.

Afstamming

  VV: Hrafn frá Holtsmúla      
IS1968157460(802)    
------------------------------------------------> V: Kolfinnur frá Kjarnholtum  
VM: Glókolla frá Kjarnholtum IS19811870201020)  
IS19742885605353)    
  ------------------------------------------------> Þekkur frá Hólum
IS1996158302
MV: Ljóri frá Kirkjubæ    
IS1981186122(1022) M:Þóra frá Hólum  
------------------------------------------------> IS1986257803  
MM: Þrá frá Hólum    
IS1978258301(5478)    


Prestaties

Þekkur rijden is een sensatie. In zijn ontwikkeling heeft hij de verwachting die wij in 1997 van hem hadden meer dan waar gemaakt. Het is een allround 5-ganger en een echte telgangspecialist. In 2012 reed hij op de MEM de sportklasse A binnen.

Þekkur komt uit een laatrijpe familie. Juli 2000, na de landsmót, kopt Eiðfaxi: "Kolfinnur, who stole the scene". Een blik op oude keuringsresultaten leert ons dat (de toen 19 jarige) Kolfinnur deze kwaliteit geleidelijk aan ontwikkelde, via 7,91 (4 jaar oud), 8,14 (5 j.), tot 8,45 en 8,33 (twee keuringen op 6 jarige leeftijd)

Nakomelingen

De nakomelingen van Þekkur zijn reclame voor hun vader. Het zijn stuk voor stuk makkelijk bewegende paarden met 5 gangen, een goedkarakter en temperament. In het exterieur voldoet Þekkur ook aan de verwachtingen: het zijn paarden met lange lijnen (moderne hals, schouder, en benen) en toch voldoende robuust. De eerste generaties zijn inmiddels onder het zadel. Het is een genot om zulke paarden in te rijden!

Op de pagina verkoop staan verschillende voorbeelden van zijn interessante nakomelingen. Kom ze ook gerust eens bekijken.

Dekvoorwaarden

(seizoen 2012)

 • Bij de merrie moet een kopie van een geldig afstammingsbewijs worden overlegd.
 • De merrie moet vrij zijn van besmettelijke ziekten en uit een ziektevrij bestand komen. Bij aankomst dient uit een geldig entingsbewijs te blijken dat de merrie niet langer dan negen maanden geleden is ingeënt tegen influenza en tetanus.
 • De merrie is tussen één en drie weken geleden ontwormd.
 • De merrie wordt zonder ijzers aangeleverd.
 • In geval van ziekte of verwonding wordt zo nodig en ter beoordeling van de hengstenhouder, op kosten van de merriehouder, de dierenarts geraadpleegd. De merriehouder wordt hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld.
 • De hengstenhouder behoudt zich het recht voor een merrie te weigeren of terug te zenden. In dat laatste geval is de merriehouder verplicht de merrie zo spoedig mogelijk op te halen.
 • In overleg met de merriehouder is vruchtbaarheidsbegeleiding en drachtigheidsonderzoek door een gespecialiseerde dierenarts mogelijk. De kosten hiervan worden aan de merriehouder doorberekend.
 • De hengstenhouder aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade of letsel aan merries en bijlopende veulens.
 • Het dekgeld bedraagt € 550,-- (inclusief 30 dagen weidegang à € 5,-- per dag). Weidegeld vanaf 30 dagen € 5,-- per dag.

Door uw merrie bij ons ter dekking aan te bieden verklaart u zich akkoord met bovenstaande voorwaarden.

Tips voor een succesvol verloop van de dekperiode

 • Wacht niet tot de merrie hengstig is, maar kom juist (ruim) daarvoor. De merrie kan dan rustig haar eigen plaats in de kudde vinden en heeft minder last van concurrentie als ze wel hengstig is.
 • Ga thuis na of de merrie een normale cyclus heeft. Vooral bij jonge merries (3 jaar) komt het soms voor dat zij helemaal niet hengstig worden.
 • Ga na of er aanleiding is om te verwachten dat de merrie niet "schoon" is (een ontsteking van het baarmoederslijmvlies heeft). Mogelijke aanleidingen zijn een vorige geboorte waarbij de nageboorte niet goed is afgekomen, of het gezelschap van een dekkende ruin die vuil in de baarmoeder gebracht kan hebben. Neem bij aarzeling even contact op met de eigen dierenarts.

Goed waarnemen en zelf thuis de eventuele problemen aanpakken kan een hoop ellende en teleurstelling voorkomen. Neem bij aarzeling contact met ons op.

Plaats en periode

2012
Þekkur wordt dit jaar vooral door Dieuwertje van Muyden in de sport gereden en zal slechts bij hoge uitzondering dekken.

Aanmelden merrie

Bent u geïnteresseerd, bel ons of stuur een e-mail, wij houden u dan op de hoogte